Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της φύσης για εξοικονόμηση πόρων και υλικών, καθώς και στην προώθηση της ανακύκλωσης, το Εργαστήριο Επιπλοποιίας και Ξυλουργικής της Σιβιτανιδείου Σχολής πραγματοποίησε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία: την επαναχρησιμοποίηση παλιών ξύλινων εδράνων για μια καινούρια ζωή .
Αυτά τα έδρανα, έχοντας υπηρετήσει με συνέπεια την εκπαιδευτική διαδικασία για τουλάχιστον 35-40 χρόνια, απέκτησαν μια ξεχωριστή ιστορική και λειτουργική αξία. Μετά από δεκαετίες χρήσης σε αίθουσες διδασκαλίας, επανήλθαν στη ζωή, μέσω της δεξιοτεχνίας και της δημιουργικότητας του εργαστηρίου.
Η συγκεκριμένη δράση όχι μόνο αναδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης υλικών, αλλά παράλληλα προσφέρει ένα υπέροχο παράδειγμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, ενσωματώνοντας τις αξίες της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της παράδοσης στον τομέα της ξυλουργικής.
Η νέα ιδέα γεννήθηκε από μια πρακτική ανάγκη: η Σχολή χρειαζόταν 15 καινούργια ξύλινα σκαμπό. Αυτή η απαίτηση αποτέλεσε το έναυσμα για να αδράξουμε την ευκαιρία και να κατασκευάσουμε αυτά τα έπιπλα, αξιοποιώντας την ξυλεία από τα παλιά έδρανα.
Η διαδικασία αυτή όχι μόνο προσέφερε λύση σε μια άμεση ανάγκη, αλλά ενίσχυσε και τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, δείχνοντας πώς η δημιουργικότητα μπορεί να συνδυαστεί με τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικά άρτιο, αποδεικνύοντας πως τα παλιά υλικά μπορούν να μετατραπούν σε κάτι νέο και χρήσιμο.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την περισυλλογή των απαραίτητων κομματιών ξύλου και την κοπή τους από τον χώρο όπου φυλάσσονταν τα παλιά έδρανα. Ορισμένα από αυτά είχαν ήδη πάρει τον δρόμο για τη χωματερή, αλλά ευτυχώς προλάβαμε να τα σώσουμε και να τους δώσουμε μια νέα ευκαιρία για χρήση.
Η διαδικασία επαναχρησιμοποίηση η- ανακύκλωσης των παλιών εδράνων περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Αποσυναρμολόγηση των εδράνων
- Αφαίρεση όλων των μεταλλικών μερών
- Τεμαχισμός της ξυλείας
- Πλάνισμα των ξύλων
- Κοπή στον δίσκο
- Σημάδεμα των ποδιών και τρυπήματα
- Ξεμορσάρισμα και τρύπημα
- Ξεμορσάρισμα των μορφών στον επιτραπέζιο δίσκο κοπής με οδηγό από τους μαθητές
- Πλεκτές μορφές και κορδέλα για τα δόντια
- Τρίψιμο στο ταινιοτρίβειο
- Κάθισμα
- Μοντάρισμα
- Η συγκόλληση
- Τράβηγμα εργαλείου
- Λάστιχα στα πόδια
- Τελικό φινίρισμα
Η παράδοση των σκαμπό πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργαστηρίου, όπου μας τίμησαν με την παρουσία τους η Διοίκηση της σχολής, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολικών μονάδων. Το project ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των παιδιών και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία, στη βιωσιμότητα και στη δημιουργία.
Για την υλοποίηση αυτού του project, είχαμε την υποστήριξη και τη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης της σχολής υπό την καθοδήγηση του κ. Γούλα, του Διευθυντή
του Εργαστηριακού Κέντρου, καθώς και των δύο Διευθυντριών των Λυκείων του σχολείου μας.
Οι εκπαιδευτικοί του εργαστηρίου
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΖΩΡΖΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΑΧΟΣ.
Υπεύθυνος project ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΖΩΡΖΟΣ
Στο project εργάστηκαν με όρεξή και με απαράμιλλή όρεξή τα τμήματα
Γ ΕΠΙΠΛΟΥ- ΒΕΤ 3