Το αόρατο έγινε ορατό, σήμερα, στο θέατρο του σχολείου μας, από τον Γιώργο Χρηστάκη χορευτή και χορογράφο, μαχητικό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την Κλητώ Τσιγκρή, μέλος της ομάδας του Dagipoli Dance Co.

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα "Ένταξη ή διάκριση, ορατοί και αόρατοι φράκτες στην Ελλάδα στην Ευρώπη στον κόσμο" υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας τον Γιώργο Χρηστάκη Κοινωνικό Ψυχολόγο, χορογράφο, χορευτή σε αναπηρικό αμαξίδιο, και ιδρυτής της Dagipoli Dance Co.  Όπως ανέφερε, "Η αναπηρία είναι μια ζωντανή κατάσταση μέσα στην οποία καλείται κανείς να λειτουργήσει. Δεν είναι ασθένεια και δεν είναι νοσογόνα. Η αναπηρία απλώς υπάρχει επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Η δουλειά της ομάδας είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα"

 

Επρόκειτο, για μια συγκινητική παράσταση που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία. Η αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες, η γοητεία που ασκούν η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας στο σώμα τους, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το διαφορετικό είναι αυτά για τα οποία χόρεψε και μίλησε. Τον απολαύσαμε στον χορό αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε. Απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις των μαθητών μας και μεταξύ άλλων σημείωσε: "Πάσχουμε σε υποδομές, νοοτροπία, παιδεία, στην δικαιωματική προσέγγιση, ότι η αναπηρία δεν δικαιολογεί διακρίσεις και απομόνωση, αλλά διεκδικεί ίση μεταχείριση και ευκαιρίες, αλλά και την αρωγή που οι ίδιοι οι ανάπηροι, αλλά και η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζουν, την ανεξάρτητη διαβίωση. Ονειρεύομαι μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, του σεβασμού του πολιτισμού και της ποικιλομορφίας της, της συνεργασία των λαών σε όλα τα επίπεδα με περισσότερη δημοκρατία… για να εξελιχθούμε και να ζούμε σε κοινωνίες που στο κέντρο τους θα έχουν τον Άνθρωπο".

Τέλος, ο Γιώργος Χρηστάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει το γνωστικό αντικείμενο της αναπηρίας στην εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα υπάρξει ομαλή εξοικείωση, κατανόηση και αποδοχή του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας των ΑμεΑ, κάτι θεμιτό στο πλαίσιο της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Όπως και η «εμφάνεια» και συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δράσης.

Η εκδήλωση προβλήθηκε και μέσω του διαδικτύου σε live-streaming. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το κανάλι του 3ου ΕΠΑΛ στο youtube στο σύνδεσμο https://youtu.be/biU8kXjVQ40
 
 dagipoli1
 
dagipoli2  DSC 0555 A  DSC 0594   xristakis 1 7 4 22  xristakis 2 7 4 22  xristakis 3 7 4 22